Je eigen privé-gegevens, de bankgegevens van je buren en zelfs het Facebookwachtwoord van een vriend: dit kan allemaal openbaar worden gemaakt door slimme internetcriminelen. Als je wilt voorkomen dat jij gehackt wordt, is het belangrijk dat je een sterk wachtwoord hebt. Er zijn veel tips om een sterk wachtwoord te maken én te onthouden. Hieronder geven wij enkele van deze tips overzichtelijk weer. Wist je trouwens dat KPN en andere leveranciers kunnen helpen bij het veiliger maken van je internetverbinding? Hiervoor bieden ze speciale pakketten en software aan.
Algemene tips voor een goed wachtwoord
- Hoe meer tekens, hoe veiliger. Probeer daarom een wachtwoord van minimaal 12 tekens te maken.
- Versterk je wachtwoord door cijfers, hoofdletters en speciale tekens te gebruiken.
- Je kunt ook een ‘wachtzin’ gebruiken, zoals IkHeb100Fietspompen.
- Verwerk er geen persoonlijke informatie in, zoals je naam, geboortedatum of adres.
- Gebruik voor elke website een ander wachtwoord.
- Verander je wachtwoorden minimaal 1 keer per jaar.
Zo maak je sterke wachtwoorden
- Kies een sterk basiswachtwoord en voeg daar per site een variabel deel aan toe. Kies bijvoorbeeld als basis Ik heb 500 boeken over Zuid-Afrika = Ih500boZ-A. Neem voor het variabele deel bijvoorbeeld de eerste en laatste letter van de dienst. Dus bij Facebook wordt dat Fk. Voeg dat vervolgens achter de basis. Je krijgt dan als Facebookwachtwoord: Ih500boZ-AFk.
- Ben je bang dat je de variabele delen niet kunt onthouden? Noteer ze dan en berg ze goed op, bijvoorbeeld in een kluis.
Veiligheid inloggegevens
- Je kunt soms een ‘geheime vraag’ instellen om zo je wachtwoord te veranderen. Doe dat niet. Het antwoord daarvan – bijvoorbeeld: wat is je favoriete voetbalclub – is vaak eenvoudig online te vinden, waardoor je makkelijk te hacken bent.
- Sla je wachtwoorden alleen in de browser op als je Firefox of Safari hebt. Bij deze browsers worden de wachtwoorden versleuteld opgeslagen, wat het een veilige optie maakt. Bij andere browsers kan kwaadaardige software wachtwoorden makkelijk uitlezen.
- Een wachtwoordmanager bewaart je wachtwoorden in een veilige digitale kluis, waardoor je nog maar 1 wachtwoord hoeft te onthouden. Door hier gebruik van te maken, kun je probleemloos moeilijk te kraken wachtwoorden gebruiken. En je kunt een wachtwoordmanager vaak op meerdere apparaten gebruiken, waardoor je je wachtwoorden altijd bij de hand hebt. Handig ook wanneer jij je telefoon kwijtraakt.
Samenvatting en contact
Het hebben van een sterk wachtwoord is dus erg belangrijk. Hoe onthoud jij sterke wachtwoorden? Heb jij nog tips voor andere bezoekers van deze website? Neem dan contact op met onze medewerkers en deel jouw tips. We vullen de lijst in deze blog van verder aan.